De eerste huizenjacht in de Piëmonte I

on

We zijn vanmiddag geland op Milaan, hebben de huurauto genomen naar de Piëmonte (ruim een uur rijden), zijn aangekomen bij ons vakantiehuis, hebben wijn gedronken met de eigenaar Paolo (een plaatselijke wijnboer) en hebben ook de koffers uitgepakt om vervolgens in de auto te springen en naar het eerste huis te rijden! We hebben met de makelaar onderweg afgesproken maar de plek is onduidelijk en zo komen we in het centrum van Asti terecht. Een leuke stad met een prachtig groot marktplein met een rotonde eromheen. Maar dat gaan we later bekijken, nu eerst die makelaar vinden.

IMG_2163

We rijden terug en treffen haar alsnog bij een tankstation langs de weg. We hebben om 17:00 de eerste bezichtiging en gelukkig komen we op tijd aan. De zon staat stralend laag aan de horizon en een prachtige rood-gele gloed kleurt het landschap. Het huis is er prachtig door uitgelicht en we genieten nu al van de plek. Ja, de plek is prima, maar helaas is ook hier de weg ernaartoe niet geweldig.

De makelaar neemt ons door het huis en we ontmoeten de eigenaars. Een boer en zijn vrouw van ruim in de 80! We hadden ze zeker niet zo oud geschat, het Italiaanse leven doet ze kennelijk goed.

Het enorme huis met veel grond eromheen is te groot geworden om te onderhouden, dus willen ze verkopen. De oogst van dit jaar is in de vele opslagkamers van het huis terug te vinden. Veel fruit, groente en noten die zo van het land zijn gekomen. Een prachtig gezicht!

Het huis is echter wel aan een modernisering toe en heeft vochtproblemen. Daarnaast zijn zaken als verwarming en elektra niet goed geregeld, dus ook dat moet aangepakt. Ook de indeling, vloeren, luiken, balkons, keukens en badkamers moeten allemaal aangepakt en veelal vervangen. Een enorme klus dus.

Als verassing blijkt er een grote “Cantina” (wijnmakerij) onder de binnenplaats te zitten! Deze stond niet op de foto’s en ook nergens in de tekst, dus een bonus zeg maar. Een prachtige oude plek waar wijn gemaakt werd met veelal nodig de benodigde spullen aanwezig. Daarnaast een grote “barn” die van top tot teen moet worden aangepakt.

We gaan met onze vrienden terug naar Asti om wat te eten en te praten over dit eerste huis. Ik, Martijn, zou het graag willen, maar John heeft gelijk. Dit is echt te veel werk. Gelukkig zijn er nog genoeg om te bezichtigen!

De volgende dag zijn we er al weer vroeg bij, want we gaan 5 huizen bekijken! De eerste is onze favoriet op papier. We gaan naar de makelaar en rijden dan samen naar het huis. Maar de weg naar het huis blijkt afgezet en we moeten enorm omrijden. Dan blijkt dat de weg niet voor niets afgezet was. Hij is van zeer slechte kwaliteit en zelfs de makelaar met zijn 4×4 heeft er moeite mee! Wat een teleurstelling. Het huis zelf is prachtig, maar de ligging is een beetje saai. Hier gaan gasten echt niet wild van worden. En de weg al helemaal niet.

Dan met dezelfde makelaar naar huis nummer twee. De weg er naar toe is prima! Maar ook hier is de ligging niet echt geweldig. Bovendien pal naast een kerkhof! Ook niet voor iedereen denk ik dan. En het huis is heel hokkerig met veel hoogteverschillen, dus trapje op trapje af. Opgeteld bij de vele verbeteringen die dringend nodig zijn valt deze eigenlijk meteen af.

Het laatste huis met deze makelaar leek ons op papier ook een goede keuze. De weg is ook hier prima, en de ligging is prachtig! Rondom uitzicht over glooiende heuvels en veel bomen. Geen buren dichtbij en bovendien een grote woning. De cantina is hier prachtig, ruim 60 m2 met een hoogte van 6 meter! Hier kan een geweldige eetkeuken van gemaakt worden denken wij. Dit huis is dus een kanshebber! Eindelijk.

IMG_8860

Uiteraard wil de makelaar graag weten wat we van de huizen vinden. We vatten samen in ons beste Italiaans wat we van de drie huizen vinden. Hij vind het eerlijk en begrijpt wat we vinden. En natuurlijk is hij tevreden dat er een kanshebber tussen zit. Voor nu schudden we handen met deze makelaar en vertrekken naar de volgende.

Martijn