Cornice

on

De Italianen houden van verfraaiing van het huis. Ramen, deuren, daklijsten en hoeken van het huis kunnen voorzien worden van gedecoreerde details en lijstwerk, de pietre angolare, bugne, trave, cornice, te veel om op te noemen.

Ook wij eren deze traditie omdat het past bij het huis en we het ook mooi vinden bij dit huis. Wel hebben we ervoor gekozen om het simpel te houden (less is more) en daarom is onze keuze gevallen op de pietre angolare, ofwel hoekstenen. De foto boven is een voorbeeld hiervan. Maar hoe kom je nou van zo’n steen tot mooie randen om het huis?

De hoeken zijn onvoldoende strak.

Als je de bovenstaande stenen op de hoeken plakt krijg je een effect van hoekstenen. Het ziet er nog niet zo mooi uit. Het kan natuurlijk mooier.

De hoeken zijn nu wel strak.

Om dit effect te bereiken moeten de randen minder schuin zijn en moet de steen bovendien in verstek gezaagd zijn. Door de grote en kleine stenen af te wisselen ontstaat het gewenste effect. Onze hoeksteen wordt dan zo.

Er worden nu 150 grote en 150 kleine hoekstenen geproduceerd. Over vier weken zijn ze klaar en kunnen ze door de aannemer geïnstalleerd worden. Ik denk dat het een hele mooie toevoeging is aan het huis, over een paar weken kunnen we het eindresultaat zien!

A la prossima, Martijn